Hoppa till sidans innehåll

"Sen handlar det om att överleva"


Cuptävlingarna har med tiden utmanat åkarna med ständigt nya påhitt - omöjliga sladdkurvor -För att TV-kamerorna bättre ska hinna panorera skidstation och byggnaderna bättre. Eller lönnsnäll öppning som övergår till upp-å-ner i slalombacke.

I Kalix blev lösningen jaktstart med uppehåll. Dvs 2 tävlingsdagar, olika förutsättningar med utsedd vnnare dag ett och totalvinnare dag 2. En spännande avdamma äldre tävlingsform.

 

5 km (S)

Egetligen en omöjlig distans, mitt mellan spint och vanligt distanslopp. "I 3 km åker man fort, sista 2 handlar det om att överleva" filosoferade Jim. Fröslag om att  "kötta" från början bedömdes enhälligt som korkade. Men var går gränsen mellan att köra fort och kötta? 15 sek startintervall innebär också att saker på en varvbana, ibland till fördel, ibland nackdel.

Jim inledde med marginal till köttagränsen och överlevde dödsfällana på sista biten. 10:a i mål. Ett riktigt bra lopp och i den nivå han nu parkerar på sedan framgångarna på SM. 8:e plats inom räckhåll, mer om jakstarten går bra. Niiklas och Adrian gör ochså bra lopp med ork på slutet - 25:a och 27:a. Alla 3 på poängplats. Om jägare och jagade handlade sedan kvällens analyserade om. En lokalkonkurrent var olycklig; "jag har ju åkt för bra, det är bara hårdingar där jag startar!"

 30 km jaktstart

Förutsättningen innebär ett utdraget startförfarande, egentligen en utdragen masstart med sist startande iväg drygt 2.20 min efter ledaren. Nu behöver tidsdifferenser inte betyda så mycket på en så lång åksträcka. Alla var dock överens om att en allt för optimistisk fart skulle kosta mer än de smakade. Överlevnad alltså.

Herrarna smällde iväg på goda skidor och bevakade sin positioner. På första varvet började Niklas luftrör låta riktigt illa och farten svajjade. På 2:a varvet hade strypsnareväset minskat avsevärt och farten började öka. Adrian åkte avspänt och samlat medan Jim inte hade några större problem att hämga med i en grupp av 6 åkare med lägre startnummer. Det såg riktigt bra ut.

Varje varv var 5 km, hälften konventionell åkning, hälften upp och ned i slalombacken. Banna slet obönhörligen på åkarna och fästvallan. Jim och Adrian hade dessutom valt ngt styvare skidor som krävde mer kraft ju mindre det fanns kvar att ge och fästet började försämras. Herrarna gled långsamt ned i fältet medan de stred för att minska förlusterna. Vilket trots allt gick riktigt skapligt. Jim 13:e, Niklas 29:a, Adian 30:e. Poänplats för samtliga igen. Riktigt bra resultat, även om åkarna ville göra mer av lopppet och muttrade något över det.

 

Den svenska cupen är därmed avslutad. Jim 26:a, Adrian 62:a , Niklas 65:a. Resultaten är i samtliga fall ett steg framåt jfr tidigare säsong. Visst kan man muttra över skidval och oönskade snuvor, men det var en stabil och harmonisk säsong våra åkare levererat.

Nu väntar närmast paglasprinten, tornedalscupen (4 tävlingar)moch sedan de avslutande SM-tävlingarn på hemmaplan; teamspring och 5-milen. Herrarna har viktat tävlandet mot längre lopp under säsongen och nått fina framgångar. SM-5-milen kan bli något att se fram emot för bodensupprters. Och som avslutning ett helklassiskt DM i Kiruna 12-14/4.

Uppdaterad: 09 DEC 2015 10:41 Skribent: Jan Bergström

Temperaturen på

Paglaskidstadion

Tar tempen på Sverige

Facebook

Postadress:
Bodens SK - Skidor
Paglavägen
96136 Boden

Kontakt:
Tel: 092111111
E-post: kansliet@bodensskidk...

Se all info