Hoppa till sidans innehåll

Fullt ös i Östersund


Fullt ös i Östersund

Efter smygpremiärerna i Piteå och Bruksvallarna smällde skidsäsongen igång på allvar i Östersund. Hela skidsverige undantaget landslaget var på plats, många norrmän och en flygande (!) brasilianare med sikte på OS spände ut bröstet och borrade ned stavarna i konstsnön. Vi gladdes åt antydan till plogvallar i inlandet medan de som kom söderinfrån körde krypfart i karavan genom stormen Sven. Alla landade på Sveriges kanske mest imponerade (skidskytte-)stadion och unnade arrangören en del av den snön vi sett. Nå, konstsnö är OK det med.

Det är med en avslappnad anspänning banan prövas. Många timmars träning ska upp till bevis. Rykten har gått om konkurrenter som varit sjuka, sett starka ut, bytt klubb, hamnat i ett team. Åkarna kände igen varandra, valde fart efter humör, pratade, mörkade och mådde väl. Vallarna stökade till bodarna, drog i gång borrmaskinerna, spikade skidställ, blockerade tillfartsvägar och hejade på bekanta bland kånkandet med utrustning. Och lokaliserade konkurrenter, pålitliga, samarbetspartners till testningarna och vilka som hade skiselectors.

Större delen av helgens tävlingar gick i fri stil. Stenhård konstsnö, stabilt väder. Bara att få till ett hyfsat glid. Enkelt? Sällan! Jag tror BSK testade 13 toppningsalternativ!

Sprint (F) 1400 meter, riktigt snabba banor. Och krävande. Efter en lång, flack start upp i en riktigt sugande motbacke, ett kort flackt parti, ner i stup utför som avslutas med en velodromkurva, upp i den korta men krävande termosbacken, och sedan ner för utförslöpa på skrå, över en knöl som stoppar farten och sedan stupt in i en velodromkurva som blivit mångas fall. Avslutningen: en tung motvindsspurt med stora möjligheter till placeringsförändringar.

Anton, Niklas, VB och Adrian hade alla åkt banan vid tidigare tävlingar och kände sig ganska hemma. Och lallade. Men NU ska det upp! I

H 19-20 kastade sig Anton ut i den gnirkande snön och vräkte sig upp i startbacken. Kanske mer kontrollerat än maximalt. Fräsch i kroppen på krönet, kanske mer eftersinnande åkning efter syrachocken. Och kanske fartställning lite för tidigt efter nästa krön. Det kostar fart. Och tid. 4 sekunder från kvartsfinal. Det tar du på nästa utförskörning.

Prologen i H 21 blev en BSK-framgång. Adrian och VB vidare utan större åthävor, men med rejält krut i åkningen. Niklas som inte åkt en sprint på evigheter kapade halva startlistan med en 45:e plats. Inget avancemang och lite purken på farten. Men ändå. Över medel är mer än godkänt. VB ut i kvarten när flera åkare ville åka lika fort och det blev trångt och det blev svårt att ta sig fram. Skit! Det såg ju bra ut. Adrian rappade på och höll tempot men kapades å det grövsta av en norrman – skidan for all världens väg. Samma med avancemanget.

Distans

Här var det huller om bladder. Banorna ändrade pga snöbrist. Stilarna ändrades pga skidförbundet. Anton skulle åka klassiskt, seniorerna skate. På olika banor. Fast samma. Som stängdes av för testning. Som tilläts ändå. Alla blev yra i mössan. En damåkare kraschade en tävlande. I fel bana. Åt fel håll. Och blev diskad. Konstigt.

Anton hade lärt av backen och startade lugnt. Sen blev han missnöjd med att farten inte riktigt ville dyka upp. Nu är det svårt att veta när man ska vara nöjd när startfältet är så stort. Jämfört med den fina insatsen i Muonio ökade avståndet med cirka 20 sek till jämförbara åkare. Det är inte mycket att tjafsa om på 10 km. Men betydde 11 placeringar. Det är surt, men det går att ta igen.

H 21 startade med revanschlust. Och det är ingen dålig motivation. Niklas 24:a, VB 27:a, Adrian 44:a. Hade det varit lagtävling hade BSK blivit 5:a. Här talar vi faktiskt medaljchans på SM-stafetten i januari! Ändå var herrarna måttligt nöjda och hade velat åka fortare. För att de kunde ha gjort det. Se där – ännu mer revansch att se fram emot.

Helgen blev en succé för länet. Förutom BSK solida insats vimlade det att toppinsatser av norrbottningarna. Ljuset kommer från norr. I Skellefteå under trettonhelgen sprakar norrskenet!

Den flygande brasilianaren då? Jodå han flög. På en absolut plan del av banan. Ingen åkare i närheten. Bara jag. En klassisk stav mellan skidorna och han svävade som en Boeing. Den längsta flygning på egna vingar jag sett en skidåkare göra. Sedan blev det buklandning. Jag tror den där OS-biljetten dröjer ett tag till.

 

/Jan

Uppdaterad: 09 DEC 2015 10:42 Skribent: Jan-Erik Matti

Temperaturen på

Paglaskidstadion

Tar tempen på Sverige

Facebook

Postadress:
Bodens SK - Skidor
Paglavägen
96136 Boden

Kontakt:
Tel: 092111111
E-post: kansliet@bodensskidk...

Se all info