Hoppa till sidans innehåll

Hyvä pioka Muonio 2013


Hyvä poika!

 

Sommaren blev höst när surregnet isade kustvägarna och blötmyrarna blev kallare än någonsin. BSK-seniorerna slet med barmarksträningen och konstsnön väckte löften när vintern backade och de spröda flingorna rann bort i mildvädret. När hela Sverige höll på blåsa bort i Hildas försenade höststorm drog vi norrut. Någonstans kring Överkalix började vi ana en antydan till plogvallar. Vid riksgränsen i Kolari pulsade frusna tanter med matkassar, vid 80-skylten Kihlanki passerade termometern -20. Mobiltäckningen försvann, radion fick bara in YLÄ och det var beckmörkt mellan gårdarna. Äntligen är det vinter! Äntligen är det skidsäsong!

 

 

 

Muoniotävlingarna har varit Finlands och östeuropas säsongspremiär i många år. Det har dessutom varit en snösäker premiär som dragit landslag från Tyskland, USA, Kanada, Italien och startfälten har varit därefter. De enda som saknas har egentligen varit de svenska och norska A-lagen som siktat mot Bruksvallarna och Beitostölen. I år ligger Muonio en vecka tidigare och värdscupen startar i Kuusamo. Årets tävlingar har därför fler åkare än någonsin – 409 anmälda herrar, 256 damer!

 

Vi som förra året hörde Axel Teichman torrhosta och såg Justyna Kowalchyk le med hela garnityret visste vad som väntade. Och blev inte besvikna. OS-VM och WC-åkarna testade motor och sladdkuror, ryska ledare vrålade, finnar muttrade och Javier Gutierrez tvekade vilka skidor ha skulle välja. Dessutom en amerikansk IT-miljardär som bytt nationalitet och jagade FIS-punkter för att kunna åka OS i Sotji för Colombia(!)

 

 

Fredag: Sprint (K)

Banan delvis ändrad. Samma start uppför Olos slalomback följd av en slakmota till vändningen, utför med stakpartier eller fartställning beroende på hur vallningen lyckats. Sedan bar det utför i flera 180-graders sladdkurvor. På det packade underlaget vinglades ganska friskt regelvidriga skateskär

 

255 seniorer och juniorer startade i behärskat ursinne uppför slalombacken med 20 sek startintervall. Det betyder 12-13 åkare i banan samtidigt och en (ovanligt hetsig) speaker levererade obegripliga måltider på finska.

 

Anton tvekade lite i skidvalet men tvekade inte i åkningen. Visserligen var Anssi Penssien, Poltoranin, Jylhö och Chebotko inte hotade men som 172:a hade han parkerat 77 meriteraade konkurrenter. Antons norrländska extas var klockren-”det gick väl sådär” Adrian hade lite av sprintfrekvensen från JSM i Hudiksvall i benen och placeade sig 135:a. 3:a av de svenska åkarna och OK premiären. Några fler pass i blötmyrarna är han snart topp-100.

 

 

 

 

Lördag: 10 km (K)

Busvärdret nådde inte Muonio, det var mer enveten snålvind. Och kosmiskt fuktigt.Allt man lade ifrån sig täcktes snabbt av rimfrost och fluorklossarna halkade över belagen om man inte borstade ur dem först. Tuff grundvallning som skulle klara slitaget i kurvorna och sedan det halkigaste vi kunde på glidet.

 

I juniortävlingen sprattlade Anton iväg med anständigt under fötterna och höll distansen ut: 45:a av 116 tävlingen med många mkt meriterade åkare är mycket starkt åt och i FIS-pukter det bästa klassiska loppa Anton någonsin gjort. Hatten av för det! Vilken start på säsongen 2013/2014.

 

Adrian och Niklas hade i seniorklassen att brottas med Poltaranin, Lukas Bauer, Jauhojärvi, Staroztin , Angerer, Freeman och den nya Colombianen, totalt 220 startande. 2 varv på en 5-km-bana innebar många möten mellan beundrade och beundrare. Och många försök att pröva om farten räckte till mot storåkarna.

 

 

Niska åkte med kraften rakt genom kroppen, riktad framåt och gav många finnar, ryssar och kazaker ngt att tänka på. 100:e  i mål blygsamma 20 sek efter Piteå Elits rutinerade Mikael Norberg. Stark uppvisning.

 

Adrian som reparerade ett sargat skidåkarehjärta under tävlingarna 2012 hade sedan länge lämnat det stadiet. Nu förbättrade han sig 40 placeringar och cirka 30 FIS (ranking)punkter. Ett rejält lyft. Det här är en bra grund att stå på inför den svenska cupen.

 

Om det var vallan eller ngt annat må vara osagt men colombiaamerikanen fastnade i jurydiskussioner och slutade som diskad. Kamrat Paul Bragiel lär ändå dyka upp senare inför OS i någon form.

 

Söndag, 15 km(F)

Fint vinterväder, tuffa banor, 3 varv och på nytt stora startfält. Lage grävde upp ett hett vallatips som vi utan att tveka gjorde till ett svenskt. Och det verkade i alla fall funka för en lokalkonkurrent som drog iväg som ett skållat troll. Det höll nu inte mer än ett varv och sedan var Niklas och Adrian i kapp och förbi. Niska var ännu en gång topp 100 med sin 94:e plats. Det sved att han bara var 4.2 sek efter Axel Teichman men värmde kanske mer var den ökning av rankingen med cirka 40 placeringar. Adrian startade som en traktor, sävligt med dieslknack men fick upp ångan på andra varvet och landade 141, 30 placeringar högre än rankingen.

Vann gjorde ryssen Petr Sedov som gjort många imponerande starter i Muonio genom åren och dessutom har 3 JVM-guld i bagaget. Förra säsongen tävlande han inte alls utanför Rysslan pga hjärtproblem. Nu vinner han i sin come back. Mmmmm….

 

Sammanfattningsvis:

Härlig vinter. Härliga resultat som SAMTLIGA var mycket bättre än 2013. Det kan liksom inte bli en bättre premiär. I år blir BSK farliga!

 

Och teamet fick kladda med paraffiner i moln av upphettat fluorpulver med många glada skratt och förbrödring i vallabodan.

 

 

 

TACK FÖR I ÅR Muonio – hyvää poika!

 

Håll nu ögonen öppna för SVTs Vinterstudio som sänder från den svenska skidpremiären i Bruksvallarna fre-sö. Viktor är redan på plats för att försvara BSK färger och lokalkonkurrenterna i Piteå Elit vill också lyfta den norrbottniska fanan. Lycka till!

 

Uppdaterad: 09 DEC 2015 10:41 Skribent: Jan-Erik Matti

Temperaturen på

Paglaskidstadion

Tar tempen på Sverige

Facebook

Postadress:
Bodens SK - Skidor
Paglavägen
96136 Boden

Kontakt:
Tel: 092111111
E-post: kansliet@bodensskidk...

Se all info