Hoppa till sidans innehåll

SM-veckan 2013 Falun


Inåkning

Mod i barm och kraft i arm!

Hela Sverige vintervitt, Falun lika så. -18 grader, molnfritt, ingen vind. Till och med Lugnets enorma stadion ser nästan mysig ut. Spridda vallaställ, gnirkande snö. Lugn inåkning.

Den nya bansträckningen är inte lika lugnande. Snarare lömsk. Ut från stadion i dryg mota med fin åkning, efter 1 km så smalt att arrangören inte kommer att dra klassiska spår, sedan 2 vändor nedförsåkning med extrema sladdkurvor - rena Kitzbuhl. Eftersom arrangören drabbats av överklagan för markarbetet är inte alla kurvor rätt doserade.  Dessutom ska åkarna upp igen, 6 varv! Om nu "Mördarbacken" var ett varumärke kommer morgondagens tävling att lansera ett nytt - "Störtloppet".  Det blir hur som helst klassisk skidåkning, på ett eller annat sätt.

Jim och Adrian har glidit runt, testat skidor, vurpat, analyserat och handlat på ICA Maxi. Vallateamet, har muttrat, prövat, förkastat och beslutat. En åkare utan armar är en åkare utan chans. Nu gäller lagt kort ligger.

SVT sänder alla dagar. Bänka er, spänn fast säkerhetsbältet - i morgon blir det åka av!

/JAn

 

LUGNET EFTER STORMEN

23/1 SM Skiathlon (skidbyte) 15+15 km

Efter en natt av förväntansoro inför backarna muttrade erfarna ledare om farliga banor. Hellner var ordentligt kritisk i SVT och vissa backar såg ut at kräva korglift.

Jim och Adrian såg ganska oberörda ut och fann sig väl i lugnet vid vallastället i testområdet. Glidtest, sedan fäste. Stillsamma samtal, grymtande svar. Sedan var det klart. Inga extra nervöslager. Grundtipset satt perfekt!

Grabbarna var snabbast ut på startområdet och placerade  skateskidor och stavar i boxarna, sedan de klassiska i startspåren. Knappt klara ökade spänningen i luften när storåkarna vällde in i proceduren. Det rök om åkarnas kroppas, frusna i startposition.

 

 Pang så smällde skidorna i och stavspetsarna gnirkade sig fast i den kalla snön. Stormen bröt lös! Ett 70-tal åkare trycktes ihop när spåren blev färre och fältet trasslade sig framåt. Jim och Adrian trasslade något mer eftertänksamt och halkade ned en bit i lämmeltåget på väg ut i skogen. En bit in på första varvet hade Jim avancerat till 35:a, Adrian 40:e men såg oförbrukade ut. Nu började klättringen.

 

Jim tuggade sig ganska snabbt genom fältet, 30:e-24:a-16:e. Kubbningen på slutvarvet tuff och till slut hade han bara med sig en seg och spurtsnabb fjällmarksbo som utmanade men fick ge sig efter en mäktig Norrthugspurt av Jim . Jim 11:a i loppet, det bästa resultat han gjort som senior! Hatten av förstås (om det nu inte var för kallt för att vara barhuvad)

Adrian gjorde en liknande resa med placeringen sist ut från startområdet.Enda fördelen med det var att det inte blev någon tokrusning med snabbt stumma ben. Envetet malande passerade också han tröttnande konkurrenter varefter loppet pågic och avslutade som 31:a. 11:a i U-23. Dessutom med 9:e bästa tid för skidbyte!

11:a och 31:a ger ingen landslagsplats. Men det ger gott självförtornde och en skön känsla att det går att slå sig genom ett fält dutiga åkare, att "parkera" dem som norrmännen säger.

I morgon går stefetten, 4x2.5 km (mördarbbacken förstås) men är grabbarna lika pigga och fräscha som efter dagens lopp kommer vi att vara med om en lika spännande tävling i morgon. Då ansluter Daniel Nordebo, nylig vinnare i Ranraiden) till teamet.

Bodens stafettlag: Jim - Daniel - Adrian.

SVT sänder från 11.55, fyll termosarna, be grannarna ta på hörselkåporna. kl 12 smäller det!

Vallateamet klara vid 18-tiden.

/Jan (bilder kommer senare)

 

Staffett 24/1 

 

Bodens SK ställde upp med Jim, Daniel och Adrian på gårdagens SM-stafett. Vi blev 9:a av 27 anmälda lag.
Jim som är i fin form inledde med att åka in på en 5:e plats på första sträcka, endast 9 sek från medaljplats. Hans stavrem gick sönder i början men sedan plockade han allt eftersom. 
Daniel åkte andrasträckan och gick ut offensivt, efter 3 km låg BSK i rygg på Falun-Borlänge och stred om medaljer, men sedan blev Daniel trött och stum och växlade som 7:a.
Adrian på sista gjorde ett stabilt lopp och tappade 2 placeringar, och tog in oss till en stabil 9:e plats. 

Med denna placeringen är vi rätt nöjda.

 

Imorgon väntar sprint för Jim och Adrian där de hoppas gå vidare till kvartsfinalerna. Daniel Åker skidorientering och hoppas hitta hem.

 

Träna på där hemma alla BSK:are! 

IMG_0046

/Jim och Danne

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:16 Skribent: Jan-Erik Matti

Temperaturen på

Paglaskidstadion

Tar tempen på Sverige

Facebook

Postadress:
Bodens SK - Skidor
Paglavägen
96136 Boden

Kontakt:
Tel: 092111111
E-post: kansliet@bodensskidk...

Se all info