Hoppa till sidans innehåll

I Inari finns inga blåbär


Inari (Enare) ligger sanslöst avsides, nästan 50 mil norr om Boden. Det är 30 mil till Murmansk. Nyss vek polarnatten och en blek sol anades på tävlingsplatsen.  Här avgörs i helgen finalen i den skandinaviska cupen för de åkare som ligger precis utanför VM-lagen i Val di Fiemme. Inari ligger knappast nästgårds och en åkare konstaterarde torrt "här finns inga blåbär".

Det hela började dock med en smärre katastrof. Svenska landslagets vallabod brann upp med skidor och allt! Minst 700.000:- i förlorat material! Och klent med skidor att åka på. Det norska landslaget har nu lånat ut skidor till svenskarna - tala om bröder i nöd!

Fredag - 15 km (k). Tuffa banor, gnistrande spår. Niklas har bevarat formen från den senaste helgen (seger i Andörjan) och åkte koncentrerat. Stark uppför, stabil utför. Något tog farten på krafterna under 3:e varvet, men det gjorde det för alla. I mål som 41:a och 5.a av svenskarna. Norrmännen dominerade stort - hela pallen och 10 bland de 12 främsta.

Övr norrbottensframgångar: Mia Eriksson 5:a, Jenny Öberg 8:a i damtävlingen. Starkt!

Lördag - sprint (f). Snurrig bana. En del av den åktes 2 ggr. Under prologen liknade det intervallstart på varvbana med åkare som blev omkörda. Niklas som haft ryggproblem som besvärar just i sprint stod över för att helhjärtat atsa på söndagsloppet.

Övr norrbbottensframgångar: Jenny 2:a, Mia 6:a, Maria, Martin och Johan till kvartsfinal.

Söndag - 15/30 km masstart (f). 6 varv på samma brutala bana som i fredags. Startfälten så stora och spåren så få att de sista åkarna tappade runt 45 sekunder på täten redan i första backen. När köbildningarna glesnade efter några km åkning vidtog malandet. Först storbacken, sedan den ännu större backen, sladdkurvorna. 6 varv. 12 gånger upp för åsen. Inga partier för vila. Åkare började ta av sig nummerlappen och skidorna. Malandet fortsatte. Vurpor, stavhaverier. Fortsatt malande. De som tog sig i mål hade lärt sig en läxa. Uppmuntrande för några, danande för alla. Skidåkare blir man inte för att glida runt på en räkmacka. Skidåkare tackar laget vid framgång men får ta smällen ensam när den kommer. Men skidåkare är av en annan sort. De står upp och tar en ny uppförskörning fast benen bränner och armarna darrar. Därför att sådan är skidåkningen och alla läxor inte är roliga timmen, Men de lär för framtiden. Jag tror många lärde sig mycket i dag.

Niklas brottades med både bana och rygg, men böjde den inte och gick i mål. En 42:a blänker inte i prisskåpet men bär framåt. Det blir spännande att se om resultatet visar sig redan på SM-femmilen efter påsk.

Övr norrbottensframgångar: Jenny 7:a, Mia 8:a. Ingen norrbottning bröt!

Uppdaterad: 09 DEC 2015 10:41 Skribent: Jan Bergström

Temperaturen på

Paglaskidstadion

Tar tempen på Sverige

Facebook

Postadress:
Bodens SK - Skidor
Paglavägen
96136 Boden

Kontakt:
Tel: 092111111
E-post: kansliet@bodensskidk...

Se all info