Hoppa till sidans innehåll

Total-DM Kiruna


Åter till rötterna, till slagghögar, fjällbjörkar och en vår som gör svallis längs vägarna. Här brann sol utan takdropp och Matojärvis tävlingsplats bländade vit. Avspärrningar på innerplan höll spåren fria och startens slakmota kunde ses från hela tävlingsområdet. Vi som stod suckade över att det redan var över, åkarna pustade tacksamt att det äntligen var det.

Sprint (1000m, K)

Individuell start med kort intervall, fullt ös utan att stumna i första backen, full fart i utförslöpan ned mot tvärkurvan in på stadionområdet och sedan stakning för livet.

Intensiteten var lika åkarna emellan även om steglängden ibland kunde lura en på farten. Vid högsta punkten såg det riktigt bra ut för våra åkare men i mål var tiderna sämre än väntat - mjuka skidor+mjuk valla kostar glid!

Jim vidare till A-final, Adrian till B. Nu var det ingen stor skillnad eftersom de startade samtidigt med liten lucka. Jim har hållit formen alltsedan de fantastiska loppen i Falu-SM och tog segern i finalen! Adrian klättrade en placering och slutade 6;a, delat med WC-åkaren Calle Halvarsson. Bra!

 

Individuellt 15km, K)

Luriga förhållanden; Omvandlad snö, fukt-"Hur ska man få fäste när snön rör sig?" Det arbetades vid vallaställen och sega burkar byttes mot än segare och mjuka skidor behövdes för långt, säkert fäste. Klister föll pga ifrysning. Det blev mer kletiga burkar och mjuka skidor. Ni anar nog? Så rätt, våra hjältar gav sig ut i spåren med skidor som böjde sig som hängbuksvin med de kletiga burkarna längst ned. Bra uppför, mindre bra utför. Trots det ännu starka insatser; Jim släpade skidorna i mål som 5:a, Adian 6:a.

 

Stafett (3x5 km F)

Här kunde inte BSK samla ihop ett reglementsenligt lag och avstod. Jim behövde dessutom ta sig till hem till Sundsvall. Småmimgom visade det sig att lagen i H/D-21 var mixade som av Tom Cruise, dvs elegant men knappast "by the book" och att det nog hade gått att gräva ihop ett sådant med  BSK-åkare. Ju fler lag desto roligare tävling! Kalix snålåkte med bara egna talanger och vann följdaktligen. Vi andra testade, vallade, ropade, hejade och hade en underbar dag i solen på Matojärvi.

Uppdaterad: 09 DEC 2015 10:41 Skribent: Jan Bergström

Temperaturen på

Paglaskidstadion

Tar tempen på Sverige

Facebook

Postadress:
Bodens SK - Skidor
Paglavägen
96136 Boden

Kontakt:
Tel: 092111111
E-post: kansliet@bodensskidk...

Se all info